Van Dongen heeft tot nu toe 5 boeken uitgebracht:

Muizentheater (1990), een verhalenbundel rond de lotgevallen én de ondergang van twee broers in crisistijd en oorlog. Hiervoor ontving hij de Stripschappenning voor het beste album van dat jaar.

Rampokan: Java (1998) speelt zich af ten tijde van de laatste koloniale oorlog, die de Nederlanders uitvochten in het voormalige Nederlands-Indië.
Hoofdpersoon is de Nederlander Johan Knevel, die na zijn studietijd in Nederland in dienst van het Nederlands leger terugkeert naar het land van zijn jeugd. Hij is op zoek naar zijn baboe, de inlandse vrouw die hem grootbracht. Uiteindelijk, als hij haar vindt in het kamp van de onafhankelijksstrijders, zal het weerzien heel anders uitpakken als hij zich had voorgesteld.

Rampokan: Celebes (2004) is het tweede en laatste deel van deze historische en psychologische roman over verlies van verleden en identiteit.
Celebes, eind 1946. Met harde hand herstelt het Koninkrijk der Nederlanden de orde in haar opstandige kolonie. De Indonesische nationalisten zijn niet opgewassen tegen de Europese overmacht en verdwijnen ondergronds, in de kampongs en in de jungle. Dit is het landschap waarin Johan Knevel, gedeserteerd en gedreven door heimwee naar zijn baboe, terechtkomt. Tegen wil en dank staat Knevel aan de kant van de Indonesische nationalisten. Hij moet wel verraad plegen aan de Nederlandse zaak: dat is zijn enige kans om zijn baboe weer te zien en iets terug te vinden van zijn verloren Paradijs.

Rampokan: Compleet (2013), beide delen gebundeld op handzaam formaat.

Rampokan staat in het teken van het traditionele Javaanse Tijgergevecht, de Rampokan, dat aan het einde van de vastenmaand werd gehouden. Wee het land als de tijgers of panters, symbolen van het kwaad en de Nederlandse overheerser, wisten te ontsnappen. Nu zaaien ze dood en verderf in de kampongs van wat nog heel even Nederlands-Indië is.

Rampokan: Schetsboek (2005) biedt de lezer van Java en Celebes een kijkje achter de schermen. Aan de hand van een interview met de auteur, persoonlijke documenten en vooral het laatste voorstadium van het complete verhaal: de tot in details uitgewerkte potloodschetsen die de basis waren voor de inkttekeningen.
Dit Schetsboek is een uniek document, een uitnodiging om Rampokan met andere ogen te herlezen.

 

Drie Dagen in Rio (2013) is een bijzondere uitgave in samenwerking met kledingfabrikant GANT International. Het verhaal is gebaseerd op de jeugd van terugtredend directeur Lennart Björk. Als hij een baantje vindt als steward op een vrachtschip naar Buenos Aires komt zijn droom uit: eindelijk kan hij de verre oorden die hij uit zijn boeken kent met eigen ogen zien. 

 

Voor Familieziek (2017) bewerkte Peter van Dongen de gelijknamige roman van Adriaan van Dis tot een beeldroman. Een verhaal in taferelen over een Indisch gezin, getekend door de oorlog, dat probeert te aarden in het Holland van de jaren vijftig. De zussen fluisteren achter het gordijn over hun geheimen. De vader, gebrand op rechtsherstel, bereidt zijn zoon voor op een nieuw gevaar: de Russen! Temidden van dit alles vindt de jongen troost bij zijn schaduwbroertje, wiens aanwezigheid hij voelt maar over wie nooit gesproken mag worden.